MS ( Multiple Skleroz) Nedir?
Multipl skleroz (MS) santral sinir sisteminde (SSS) nöroinflamasyon ve nörodejenerasyon ile giden, immün kökenli olduğu kabul edilen kronik bir hastalıktır.Genellikle genç yetişkinleri etkileyen bir durum olduğundan ve kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünden, MS’i olan kadınlarda gebelik dönemi ve sonrası oldukça iyi planlanmalıdır.
Gebeliğin, Hastalığın İlerlemesi Ve Atak Oranı Üzerindeki Etkisi Nedir?
MS’de, gebelik sırasında ve özellikle gebeliğin son üç ayı boyunca, atak riski düşük gibi gözükmektedir. Bununla birlikte, doğumdan sonra, hormonal değişikliklerden dolayı atak olasılığı yükselmektedir. Genel olarak gebelik atak oranını etkilemez. Gebeliğin 3. trimesterinde yani son üç ayında, MS ataklarında yaklaşık %70 oranıda azalma olur. Doğum sonrasında ise yaklaşık %70 oranında artış olmaktadır.
Gebelik Öncesi ve Gebelik Süresince Tedavi Nasıl Yapılmalıdır?
Hastalık düzenleyici tedavilerle ilgili günümüz de önerilen, ilaçların gebelik planlama süreci öncesinde (en az bir ay önceden) kesilmesi yönündedir.Gebelikte atak geçirilmesi durumunda, MS’te atak tedavisinde ilk tercih olan yüksek doz kortikosteroidler kullanılır. Her ne kadar kortikosteroidlerin plasentayı geçtiği bilinse de, büyük bölümü plasenta tarafından sindirilir ve annedeki dozun sadece %10’u bebeğe ulaşır. Ataklar için steroid tedavisinin uygulanıp uygulanmayacağı, alevlenme şiddeti ve fetusla ilgili riskler dikkate alınarak hasta ve doktoru arasında kararlaştırılmalıdır.
Gebelik Süresince Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
MS’li kadınlar gebelik süresince, özellikle gebeliğin ilk üç ayında kendilerini oldukça yorgun hissederler. Kabızlık ve üriner enfeksiyonlar daha yaygın görülmekle birlikte gebeliğin sonlarına doğru ağırlaşan hasta,ayakları üzerinde sabit duramayabilir ve ekstra bakıma ihtiyaç duyabilir Hamilelik sırasında yakın takip, dengeli beslenme ve uygun egzersiz doğumu kolaylaştıracaktır.