Menopoz, her kadının yaşayacağı doğal bir süreçtir. Latince adetlerin kesintiye uğraması anlamına gelen menopoz sürecini komplike edebilen durumlardan birisi de menopoz sonrası kanamalardır. Bir kadın, son adetinin üstünden bir yıl geçtikten sonra menopozlu kabul edilir ve bu süreçten sonra karşımıza çıkan kanamaları postmenopozal (menopoz sonrası) kanama olarak isimlendiririz.
Öncelikle kanamanın nereden kaynaklandığının anlaşılması gerekir ki bazen kanamalar vajen harici bölgelerden köken alır. Vajinal kanamanın da birçok nedeni vardır. En sık nedenlerden biri, hormonal yetersizliğe bağlı olarak gelişen ve atrofi denilen dokulardaki incelmeye bağlı olan kanamalardır.
Bir diğer neden ise kullanılan hormonal ilaçlara bağlı kanamalardır. Rahimden kaynaklanan polip, myom gibi iyi huylu oluşumlar, rahim ağzı polipleri, erozyonları ve yine vajen ve rahim ağzı enfeksiyonları kanamaya yol açabilen diğer selim sebeplerdir. Ancak daha azınlık sebep olmakla birlikte, rahim ve rahim ağzı kanserleri , hormon salgılayan yumurtalık kanserleri ; menopoz sonrası kanamalarda mutlaka dışlanması gereken durumlardandır.
Menopozdan sonra meydana gelen kanamalar, aksi ispat edilene kadar rahim kanseri olarak değerlendirilir ve aksini ispat edebilmek için biyopsi almak gerekir. Ancak menopoz sonrası kanamaların sadece yüzde 5 ila 10’u rahim kanseridir. Rahim kanserlerinin yüzde 95’i ise 45 yaş ve üstünde görülürken (ortalama 60 yaş ) nadiren de olsa 40 yaş altındaki kadınlarda da görülmektedir. Menopozda meydana gelen her kanamada kadınların doktora başvurması gerekir.
Menopozda olmayan kadınlarda da görülen anormal, düzensiz, şiddetli kanamalar da mutlaka dikkate alınmalıdır. Rahim kanseri için obezite , ailede kolon ve rahim kanseri öyküsü, erken adet görme, geç menopoz, hiç doğum yapmamış olmak, Polikistik Over Sendromu ve şeker hastalığı risk faktörleridir. Bu sebeple risk faktörüne sahip kadınların daha öncelikle ama tüm menopoz sonrası kadınların düzenli kontrollerini yaptırmaları önerilir. Ancak sorunlu kanamalarda vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaları gerekir.